Maarten Slagboom


‘Dat je volop kiest voor iets wat je echt graag wilt maken, doen of belangrijk vindt, ook als andere mensen zeggen: ‘mwah, zou je dat nou wel doen’ of ‘is het niet zonde van je tijd’, dat je daar toch aan vasthoudt, dat is eigenlijk het enige wat ik iedereen gun.’

Maarten Slagboom (1970) is programmamaker en fotograaf. Hij is als eindredacteur verbonden aan de VPRO.

In 2018 bracht hij de essay- en interviewbundel Motown op legerkistjes uit, in 2021 gevolgd door het fotoboek Hier woont alleen de tijd dat hij samen met zijn dochter Billie publiceerde. Het boek werd genomineerd voor het Non-fictie Boek van het Jaar 2021 (NPO Radio 1). In september 2022 verscheen Hier woont alleen de tijd - Dieper de zone in. Daarin dringen vader en dochter nog dieper door in de wereld van verlaten, vervallen gebouwen.

Maarten werkt momenteel aan een aantal nieuwe documentaireseries, waaronder De laatste kans, een mozaïekvertelling over vergankelijkheid, regie Jurjen Blick. De serie zal in 2023 te zien zijn.
Met regisseur Erik Lieshout maakte hij eerder de documentaireserie Made in Europe (2017), waarin het culturele DNA van Europa wordt ontrafeld. De vierdelige docuroman Stuk, ontwikkelde hij met Jurjen Blick en werd bekroond met de Zilveren Nipkowschijf 2019. Slagboom maakte jarenlang portretterende interviews met culturele iconen voor Mens & Gevoelens en richtte met Sietse Meijer de kunstmagazines Schift en Het Gebeuren op. Eerder werkte hij onder meer als regisseur (Ons geheugen), redacteur (De Plantage), verslaggever (De Ochtenden en muzieksamensteller (Villa VPRO).


foto: Tessa Posthuma de Boer
2022 © De Bedachtzamen Contact | Mastodon