Job Koelewijn


‘Tijd is de onderliggende structuur van elk menselijk handelen. Het begint al met negen maanden zwanger zijn, elk schoolsysteem is op tijd gebaseerd … stel je een voetbalwedstrijd voor zonder die 45 minuten. Het gevaar is dat het zo vanzelfsprekend is, dat je daar niet bij nadenkt.’

Job Koelewijn (1962) is conceptueel kunstenaar. Hij volgde van 1987 tot 1992 een opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en daarna nog een jaar aan het Sandberg Instituut. In 1996 vertrok hij voor een jaar naar New York als artist in residence bij PS1, een centrum voor hedendaagse kunst verbonden aan het MoMA. Koelewijn nam deel aan talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Poëzie, literatuur en filosofie spelen in het werk van Job Koelewijn een belangrijke rol. Opgegroeid in het gereformeerde Spakenburg, is hij zich sterk bewust van de essentie van het woord en de magie van de taal. Zo verpakte hij bouillonblokjes in dichtregels, maakte hij een reuzenstempel met de tekst Be More Specific en startte hij op 1 februari 2006 zijn Ongoing Reading Project, waarvoor hij dagelijks precies 45 minuten voorleest; sessies die hij consequent vastlegt, zowel op ouderwetse cassettebandjes als in digitale bestanden.
Tot en met 30 juli 2022 is in Galerie Fons Welters 
nieuw werk van Job Koelewijn te zien.

Koelewijn had onder meer solotentoonstellingen bij: Museum De Pont, Henry Moore Foundation (GB) Foksal Galerie (PL); Kiasma Museum for Contemporary Art (FI); Chisenhale (GB) en Van Abbemuseum. Zijn werk is onderdeel van de collecties van onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, MUHKA (BE), Guangdong Museum of Art (CN), S.M.A.K. Gent (BE) en Museum Voorlinden.

(via depont.nl en knaw.nl)
foto: Martijn van Nieuwenhuyzen
2022 © De Bedachtzamen Contact | Mastodon